• Croatian (Hrvatski)
  • English (United Kingdom)

40. obljetnica usvajanja Međunarodnog pravilnika o zabrani reklamiranja nadomjestaka za majčino mlijeko SZO - KOD-a – gdje smo i kamo idemo?

Poštovani,


pozivamo Vas da zajednički obilježimo ovu važnu obljetnicu za globalno zdravlje kroz kritički osvrt na aktualne prilike sudjelovanjem na panel edukaciji.


21. svibnja 1981. je na prijedlog Izvršnog odbora SZO, 118 članova Svjetske zdravstvene skupštine podiglo ruku „ZA“ KOD - čime je on službeno usvojen. Tijekom sljedećih desetljeća bio je, a danas još više jedna od „linija zaštite“ dojenja. Društveni procesi i događaji utjecali su na sva područja ljudskog života i djelovanja, tako i na zdravlje, što je potaknulo vodeće stručnjake da istraže i opišu negativne učinke nepotrebne, nekontrolirane i neprimjerene uporabe nadomjestaka za majčino mlijeko - u konačnici uzrok smanjenja stope dojenja. Upravo je svrha KOD-a reguliranjem navedenog, zaštititi, podržati i promicati dojenje. Jer dojenje je prirodno, temelj za život, zdravlje, dobrobit. Valja istaknuti da su se tijekom pandemije COVID-19 promijenili uvjeti života i rada, dojenje je još važnije zbog imunobiološke zaštitne uloge, no marketing ima svoje ciljeve, neprilike pandemije koriste se kao prilike za profit.


Društvena klima sklona dojenju preduvjet je uspjeha u ostvarenju ciljeva svake obitelji da za svoje dijete osigura optimalne uvjete od samog rođenja – prehranu majčinim mlijekom. Osvješćivanje dobrobiti za majku i dijete, obitelj, zajednicu, okoliš, planet, dovodi nas sve u mogućnost da doprinesemo svatko na svoj način, jer, svi smo odgovorni.


Ne samo majka, ne samo obitelj, ne samo medicinska sestra/liječnik…važno je udružiti znanja i snage, sve resurse kako bismo kreirali dobro za one koji dolaze.


Za kraj riječi Regine M. Castillo, predstojnice Ureda UNICEF-a za Hrvatsku o dojenju: „Dojenje je važan javno zdravstveni prioritet svih zemalja zbog zaštitne uloge koje ima na zdravlje djece i majki“…o KOD-u: „Cilj je regulirati načine informiranja roditelja o prehrani djece, reguliranja onoga što smiju i što ne smiju činiti proizvođači, reguliranje korištenja mliječnih pripravaka u zdravstvenim ustanovama te korištenje ustanova kao kanala promocije zamjena za majčino mlijeko kao i određivanje koja je uloga države u promicanju dojenja i sprječavanju reklamiranja proizvoda iz dosega Pravilnika.“


Teme:

  • O međunarodnim organizacijama u zaštiti dojenja - IBFAN, *Irena Zakarija Grković*
  • O značaju implementacije sadržaja o dojenju u obrazovni sustav, *Štefica Mikšić*
  • O tome kako provođenje KOD-a u praksi štiti dojenje, *Zorica Kovač*
  • O ulozi dojenja/ hranjenja majčinim mlijekom u kriznim situacijama - pandemija COVID-19, potres, BHM – *Anita Pavičić Bošnjak*


Pozivamo Vas da nam se pridružite 26. svibnja 2021., u 18:00h na on line susretu putem Microsoft Teams platforme.

REHABILITACIJA U KLINIČKOJ MEDICINI - kardiovaskularna rehabilitacija

TEČAJ

1. poslijediplomski tečaj stalnog medicinskog usavršavanja I. kategorije “Sport i srce”

TEČAJ

Izražavanje zdravstvenih djelatnika na znanstveno-stručnim skupovima i u publikacijama

Simpozij

Suvremeno sestrinstvo: povijest kao temelj, teorija kao izvor, obrazovanje kao put, kvaliteta kao obveza, znanost kao istina.

Konferencija

Nursing Education and Science (NES)

Scientific-professional Journal