Cilj predmeta je objasniti studentu fiziološke i patofiziološke procese probavnog sustava; upoznati ga s bolestima usko povezanim s prehranom, metabolizmom i gastrointestinalnim sustavom (metabolički sindrom, šećerna bolest, poremećaji prehrane). Studenti će upoznati osnovna načela pravilne prehrane zdravog čovjeka, ali i dijetoterapije kod različitih bolesti organskih sustava. Studentima će se prikazati utjecaj prehrane na zdravlje cijelog organizma s naglaskom na oralno zdravlje.
Osnovna načela pravilne prehrane zdravog čovjeka. Anatomija i fiziologija gastrointestinalnog i hepatobilijarnog sustava. Dijetoterapija kod bolesti organskih sustava. Poremećaji prehrane, metabolički sindrom, pretilost, šećerna bolest. Energijske i nutricijske potrebe organizma, planiranje i izračunavanje energijskih i nutricijskih potreba zdravog i bolesnog čovjeka. Upoznavanje i savladavanje metoda za ocjenu stanja uhranjenosti te mjera za ocjenu i unapređenje prehrane.
Obavezna literatura:
- Živković R. Dijetetika. Zagreb: Medicinska naklada; 2002.
- Lukić M, Včev A. Prehrana i ulkusna bolest. 3.izd. Osijek: Sveučilište Josip Juraj Strossmayer u Osijeku; 2009.
- Lukić M, Včev A. Prehrana i upalne bolesti crijeva. Osijek: Sveučilište Josip Juraj Strossmayer u Osijeku; 2006.
Dopunska literatura:
- Verbanac D. O prehrani, što, kada i zašto jesti. Zagreb: Školska knjiga; 2003.
- Mandić ML. Dijetoterapija. Osijek: Sveučilište J.J. Strossmayer u Osijeku, Prehrambeno tehnološki fakultet; 2014.
Studenti će nakon završenog kolegija moći:
- objasniti građu i funkciju probavnog sustava i fiziologiju probave
- procijeniti stanje uhranjenosti i nepravilnosti prehrane s mogućim posljedicama na opće i oralno zdravlje
- opisati bolesti uzrokovane lošom prehranom i njihove patofiziološke mehanizme
- osmisliti osnovni plan pravilne prehrane kao preventivne mjere u svrhu očuvanja oralnog zdravlja
- osmisliti promociju oralnog zdravlja kroz radionice o pravilnoj prehrani i utjecaju prehrane na oralno zdravlje