Cilj predmeta je objasniti studentu fiziološke i patofiziološke procese probavnog sustava; upoznati ga s bolestima usko povezanih s prehranom, metabolizmom i gastrointestinalnim sustavom (metabolički sindrom, šećerna bolest, poremećaji prehrane); prikazati važnost i komponente pravilne prehrane u svrhu prevencije nastanka karijesa i drugih bolesti oralne šupljine. Studentu će se također objasniti specifičnosti prehrane kod pojedinih akutnih i kroničnih bolesti. Student će naučiti koristiti antropometrijske metode u svrhu procjene stanja uhranjenosti te metode prikupljanja podataka u svrhu evaluacije načina prehrane i razlikovanja pravilne od nepravilne prehrane.
Fiziologija i patofiziologija gastrointestinalnog i hepatobilijarnog sustava. Poremećaji prehrane, metabolički sindrom, pretilost, šećerna bolest. Temeljna obilježja uravnotežene prehrane. Prehrana kod različitih akutnih i kroničnih bolesti organizma i oralne šupljine. Prehrambene potrebe različitih populacijskih podskupina. Upoznavanje s načinom pravilne prehrane; preventivni i klinički pristup pravilnoj prehrani, upoznavanje i savladavanje metoda za ocjenu stanja uhranjenosti; mjere za ocjenu i unaprijeđenje prehrane.
Obavezna literatura:
- Živković R. Dijetetika. Zagreb: Medicinska naklada; 2002.
- Lukić M, Včev A. Prehrana i ulkusna bolest. 3.izd. Osijek: Sveučilište Josip Juraj Strossmayer u Osijeku; 2009.
- Lukić M, Včev A: Prehrana i upalne bolesti crijeva. Osijek: Sveučilište Josip Juraj Strossmayer u Osijeku; 2006.
Dopunska literatura:
- Verbanac D. O prehrani, što, kada i zašto jesti. Zagreb: Školska knjiga; 2003.
- Mandić ML. Dijetoterapija. Osijek: Sveučilište J.J. Strossmayer u Osijeku, Prehrambeno tehnološki fakultet; 2014.
Nakon položenog ispita iz ovog predmeta student će biti sposoban:
- Utvrditi građu i funkciju probavnog sustava i fiziologiju probave
- Argumentirati razlike između pravilne i nepravilne prehrane
- Zaključiti o negativnim utjecajima nepravilne prehrane na zdravlje čovjeka i oralno zdravlje
- Odabrati dijetoterapiju prilikom akutnih i kroničnih bolesti organizma i oralne šupljine
- Preporučiti jelovnik u skladu s fiziološkim potrebama pojedinca i grupe
- Procijeniti stanje uhranjenosti i način prehrane pojedinca i populacijske grupe
- Valorizirati preventivne mjere očuvanja i promocije oralnog zdravlja kroz radionice o pravilnoj prehrani i utjecaju prehrane na oralno zdravlje
Nositelj: prof. dr. sc. Aleksandar Včev, redoviti profesor u trajnom zvanju