Usvajanje temeljnog znanja o ljudskoj prehrani potrebnog za razumijevanje pravilne prehrane zdravih i bolesnih ljudi, odnosno različitih populacijskih skupina. Stjecanje osnovnih vještina procjenjivanja stanja uhranjenosti i izrade jelovnika. Analizirati i evaluirati nutritivne potrebe te kvalitativan i kvantitativan unos hrane u organizam.
Uvod u kolegij, definicija dijetetike, prehrane, povijest znanosti o prehrani
Osnovni principi pravilne prehrane, pravilna prehrana u svijetu i kod nas te potrebe organizma za energijom i zaštitnim tvarima
Fiziologija i patofiziologija prehrane
Digestija, apsorpcija i metabolizam masti, bjelančevina, ugljikohidrata, vitamina i minerala
Uloga vode u organizmu
Uloga i sastav namirnica, prehrambenih proizvoda i planiranje jelovnika
Patogeneza bolesti kao posljedica nedovoljne i nepravilne prehrane
Prehrana s obzirom na životnu dob, kategorije i zdravstveno stanje
Javno-zdravstveni aspekti prehrambenih poremećaja pučanstva
Metode ocjene stanja uhranjenosti
Mjere za ocjenu i unapređenje prehrane
Prehrana u posebnim uvjetima
Zdravstvena ispravnost hrane
Obavezna literatura:
- Živković R. Dijetetika. Zagreb: Medicinska naklada; 2002.
- Živković R. Dijetoterapija. Zagreb: Naprijed; 1994.
- Vučemilović LJ, Vujić Šisler LJ. Prehrambeni standardi za planiranje prehrane djece u dječjem vrtiću – jelovnici i normativi. Zagreb: Hrvatska udruga medicinskih sestara, Gradski ured za obrazovanje, kulturu i šport; 2007.
- Matasović D. Hrana, prehrana i zdravlje. Zagreb: FOVIS; 1992. (izabrana poglavlja)
- Sadler M, ur. Encyclopedia of Human Nutrition. London: Academic Press Books; 1998. (sinopsisi izabranih poglavlja)
- Kaić-Rak A, Antonić K. Tablice o sastavu namirnica i pića. Zagreb: Zavod za zaštitu zdravlja SR Hrvatske; 1990.
- Kulier I. Prehrambene tablice – kemijski sastav namirnica. Zagreb: Hrvatski farmer; 1996.
- Valić F, i sur. Zdravstvena ekologija. Zagreb: Medicinska naklada d.o.o.; 2000.
- Turčić V. HACCP i higijena namirnica. Zagreb: Vlatka Turčić; 2000.
- Simić B. Medicinska dijetetika. Zagreb: Medicinska knjiga; 1977.
- Dakić B. Prehrana bolesnika. Zagreb: Hrvatski farmer; 1995.
- Kaić-Rak A. Prehrana pučanstva u izvanrednim i ratnim uvjetima. Zagreb: Medicinski fakultet; 1991.
- Clark N. Sportska prehrana. Zagreb: „Gopal” d.o.o.; 2000.
Dopunska literatura:
- Lukić M. Prehrana i medicinska dijetetika. (interna skripta) Osijek: Medicinski fakultet Osijek; 2010.
- Lukić M, Včev A. Prehrana i ulkusna bolest. Osijek: Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku; 1. izdr. 1997, 2. izd. 2005., 3. izd. 2009.
- Lukić M, Včev A. Prehrana i upalne bolesti crijeva. Osijek: Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku; 2006.
- Mandić ML. Znanost o prehrani. Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku; 2003.
- Medić-Šarić M, Buhač I, Bradamante V. Vitamini i minerali – istine i predrasude. Zagreb: 2000.
- Kolaček S, Krznarić Ž. Parenteralna i enteralna prehrana u kliničkoj praksi, 1. Kongres Hrvatskog društva za parenteralnu i enteralnu prehranu, Hvar, 6.-9.4.2000. Zagreb: Znanje d.d.; 2000.
- Šimundić B, Jakovlić V, Tadejević V. Poznavanje robe – živežne namirnice s osnovama tehnologije i prehrane. Rijeka: Tiskara Rijeka d.d.; 1994.
- Živković R. Hranom do zdravlja – Hrana nije lijek, ali liječi. Zagreb: Medicinska naklada; 2000.
- Hensrud DD. Mayo Clinic o zdravoj težini. Zagreb: Medicinska naklada; 2005.
Nakon uspješno završenog predmeta, student/-ica će moći:
- interpretirati vrste makronutrijenta i mikronutrijenta u hrani, kao i njihovu učestalost u kompletnom obroku te ulogu u organizmu;
- prepoznati negativne utjecaje nepravilne prehrane na zdravlje čovjeka i predložiti metode i rješenja problema;
- razlikovati dijete prilikom akutnih i kroničnih bolesti te osobitosti prehrane operiranih bolesnika;
- izračunati energetske potrebe pojedinih populacijskih grupa;
- sastaviti jelovnik na temelju procjene i u skladu s fiziološkim potrebama pojedinca i grupe;
- upotrijebiti antropometrijske metode za ocjenu stanja uhranjenosti pojedinca i populacijske grupe;
- provesti osmišljavanje i korištenje različitih anketa prehrane te prikupljanje podataka.
Nositelj: izv. prof. dr. sc. Blaženka Miškić
Suradnici:
- Marin Kuharić, dr. med., asistent
Vanjski suradnici:
- mr. sc. Sanja Kovačić, asistent