Upoznati studenta sa značajem primjerene prehrane u starijoj životnoj dobi, uputiti studenta da samostalno evaluira količinu i kvalitetu unesenih namirnica i kreira optimalan način hranjenja.
Planiranje i evaluacija prehrane. Javnozdravstveno značenje prehrane. Ocjena stanja uhranjenosti. Prehrana i zdravlje: aktualne teme. Specifičnosti prehrambenih potreba starijih ljudi.
Obavezna literatura:
- Živković R. Dijetetika. Zagreb: Medicinska naklada; 2002
Dopunska literatura:
- Matasović D. Hrana, prehrana i zdravlje. Zagreb: FOVIS; 1992. (odabrana poglavlja)
- Sadler M, ur. Encyclopedia of Human Nutrition. London: Academic Press Books; 1998. (sinopsisi odabranih poglavlja)
- Kaić-Rak A, Antonić K. Tablice o sastavu namirnica i pića. Zagreb: Zavod za zaštitu zdravlja SR Hrvatske; 1990.
- Turčić V. HACCP i higijena namirnica. Zagreb: VT; 2000.
- Živković R. Dijetoterapija. Zagreb: Naprijed; 1994.
Nakon završenog kolegija, student/-ica će moći:
- obrazložiti značajne uloge primjerene prehrane u ljudi starije dobi;
- vrednovati teorijske spoznaje unutar područja prehrane starijih osoba;
- analizirati osobitosti bolesti koje su važne pri procjeni prehrane starijih osoba;
- provoditi istraživanja u području prehrane starijih osoba;
- kritički prosuđivati primjenu etičkih načela u istraživanju iz područja prehrane starijih osoba.